Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Beszámoló a JKA Joint Camp Autumn-ról
Beszámoló a JKA Joint Camp Autumn-ról
2017.10.25 14:42
Ruip Zsófia

TOKIÓ – 2017. JKA JTC AUTUMN – BESZÁMOLÓ

 

2017. október 12 – 15. között került megrendezésre Tokióban, a JKA HQ Dojo-ban, a JKA JTC Autumn eseménye, edzőtábora. Immár 14. alkalommal tudtam részt venni ezeken az eseményeken, ahol minden alkalommal, minden edzésen részt vettem. A Hikari Dojo-ból még Szatmári Szabolcs vett részt a csütörtöki és szombati edzéseken. Évente kétszer, áprilisban és októberben rendezik meg ezeket az edzőtáborokat. A résztvevőket 4 csoportba osztják be – övfokozatok alapján –  és egy egységes programot adnak ki az edzésekre. Minden csoportnak, a csoporthoz delegált külön - külön instruktori team tartja az edzéseket, felügyeli a gyakorlást, nézi, javítja a gyakorlókat.  Csak a saját csoport edzéseken lehet részt venni, még megtekinteni sem lehet a másik csoport edzését. 8 edzésből áll egy – egy kurzus, illetve minden szintű vizsgák ( kvalifikációs, dan, special right ) zajlanak az előre bejelentett vizsgázók részére.

A mi csoportunk (7., 8. Dan) foglalkozásai sorrendben:

1. Oishi sensei – a „kihon, kata, kumite” szerves összetartozásáról tartott gondolat ébresztőt / majd Kurihara sensei a Kanku Dai kata-t oktatta. Nem véletlenül többszörös bajnok, világbajnok. A kokutsu dachi mint kiemelt technika szerepelt repertoárjában, reménytelennek tűnő próbálkozás volt utánozni ezt a résztvevőknek.

2. Oishi sensei – gohon kumite, sanbon kumite, kihon ippon kumite formákon keresztül, majd ezekből átmenettel a jiyu kumitére a helyes távolságot, a sebességet (a tartóláb munkájának  függvénye) és a legnagyobb erő elérését hangsúlyozva tartott edzést. Kitért a lényeges magasságkülönbségű ellenfelek közti küzdelem során alkalmazandó megoldásokra is.

3. Ueki sensei, Izumiya sensei – versenybírói ismeretek (ez minden résztvevőnek együttes foglalkozás volt),
- általános észrevételek,
- a versenyzők által alkalmazott típushibák ismertetése,
- majd kata szabályok, bírói jelzések és videózás,
- utána kata bíráskodás gyakorlás három csoportban (A – B – C,D+vizsga nélküliek),
- majd kumite szabályok, bírói jelzések és videózás,
- utána kumite bíráskodás, gyakorlás három csoportban.

Megjegyezném, hogy a bíráskodási gyakorláshoz két külön iskolából jött csapat adta a versenyzőket. A mérkőzések folyamán a két iskola diákjai (hogy is mondjam finoman) nem kímélték egymást, kőkeményen csaptak össze minden alkalommal (átlagban kb. 10-15 másodpercen belül akció kísérlet volt), ennek ellenére nem volt sérülés. A fejre kapott találatoknál (hát bizony érintették egymást) hozzá sem nyúltak a arcukhoz.

4. Ueki sensei – alapismeretek oktatást tartott igen magas színvonalon és összefogottan, mindezt pár technika felhasználásával, majd ugyan ezen technikák kumitében való alkalmazását oktatta. Elgondolkodtató volt, hogy a kumite gyakorlatoknál a korábban megszokotthoz képest, sokkal több összekötő mozgással kellett a gyakorlatokat végrehajtani. A legnagyszerűbb az volt, hogy másfél órában egy hatalmas ismeret anyagot kaptunk ezen az edzésen. Érdemes átgondolni, utánozni, mi mindent lehet egy edzésbe érthetően, pontosan, korrekten beépíteni.

5. Kata edzés volt. A „jugo” katákat követő 10 kata volt négy csoportra szétszedve.

Kobayashi sensei – Bassai sho, Chinte, Wankan csoportot választottam. Mind a három katánál a legapróbb részletekig kitért a mozdulatokra és ismerve Kobayashi mster testfelépítését, ízelítőt adott abból, hogy milyen az erős technika.

6. Naka sensei – Empi kata. Naka sensei az ismert kreativitását a legkisebb részletekre menőkig megmutatta, minden részlet igazát is bebizonyítva igyekezett oktatni, tanítani minket. Felhívta az edzők figyelmét a tanulókkal szemközt való elhelyezkedéskor, a helyes oktatási formára.

7. Ez számomra nem edzés, hanem vizsga volt. Az „Examiner A” fokozatra igyekeztem megfelelni. A vizsgák dan vizsga, majd a kvalifikációs vizsgák sorrendben bonyolódnak, négy asztal előtt, emelkedő fokozat sorrendben. A kvalifikációs fokozatokra most kissé kevesebben jelentkeztek (gondolom a Limericki  vizsgalehetőséggel már sokan éltek), így abban a szerencsében lehetett részünk a társaimmal együtt, hogy mindenkinek egyedül ( kb. 10 – 12 JKA HQ instruktor „vigyázó szemei” és a vizsgázók szemei előtt is) kellett szerepelni. Ezeken a kurzusokon a vizsgázók megítélése szokatlan szigorral zajlik, a sikeres : sikertelen arány általában 30-40 : 70-60 százalékos. Az „Examiner A” fokozatra feltételezhetően 5-6 vizsgázó lehetett és a vasárnapi eredményhirdetésnél örömmel láttam nevemet ebben a kategóriában egyedül a sikeres vizsgázók névsorában.

8. Nemoto sensei – áttekintés a tanultakról. Ezen az edzésen olyan anyagot kaptunk ami bárhol megállná a helyét. Nemoto mester az edzés első negyven percében egy komplett csípőerősítő és csípőmozgékonyságot fejlesztő gyakorlat anyagot adott le, ahol mindenkinek minden fájt. Majd ezt követően ugyan ezen anyagra alapozva, két technikát alkalmazva egy igen dinamikus kihon, majd kumite gyakorlatsort hajtatott végre. Segítője Ogane sensei volt, akivel együtt hihetetlen erővel és dinamikával demonstrálták a gyakorlatokat. Igen nagy tapsot kapott az edzés végeztével.

Minden alkalommal több oldalnyi jegyzettel térek haza ezekről az eseményekről és a tanultakat igyekszem folyamatosan felhasználni úgy, hogy egységes egészet képezzenek.

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy gondolataimat megoszthattam a Magyar JKA Karate Szövetség honlapját látogatókkal!
Minden olvasónak jó erőt, egészséget kívánva!

Oss!

Schneider László