Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Beszámoló a brüsszeli szemináriumról
Beszámoló a brüsszeli szemináriumról
2019.12.17 09:27
Ruip Zsófia

Beszámoló - JKA WF Europe Szeminárium   
Brüsszel, 2019. november 15-17


Szövetségünkből 12 fő vállalkozott részvételre, melynek szervezését szövetségünk segítette. Köszönet Pászti Andreának (repülőjegyek) és Szabó Norbertnek (szállás), valamint a kurzus díj együttes befizetéséért.

Krepsz János Zoltán 7. dan
Schneider László György 7. dan
Forgó László 6. dan
Lőrik Csaba 5. dan
Benda Tibor 5. dan
Nagy Varjas László 5. dan
Szabó Norbert 5. dan
Botos Zoltán 4. dan
Juhász János 4. dan
Hamari János 4. dan
Józsa Barnabás 4. dan
Horváth Gyula 3. dan

A fenti elég komoly létszámú csapat egyrészt gyakorolni, másrészt tájékozódni harmadrészt pedig vizsgázni ment (2 fő danra, 3 fő bírói kvalifikációra).

Sok hasonlónak induló táboron voltunk már, azonban most is várt ránk némi meglepetés.

A JKA HQ-ből Ueki Masaaki shuseki-shihan és Ogura Yasunori sensei érkezett, aki egyben a JKA ügyvezető igazgatója is. Ezúttal fiatal instruktor nem érkezett Tókióból. Ők egészültek ki Jürgen Bura mesterrel, aki a JKA Europe technikai igazgatója.

Valójában 3 edzés volt (péntek du és szombat), majd vasárnapra csak a vizsgák maradtak. Azok sem teljesen, mert a bírói képzést, majd a vizsgát a szombati napon megtartották. Ez a létszám miatt indokolt volt, azonban az edzések miatt kevésbé, mivel így Ogura mester technikai és elméleti tudását csak a bírói kvalifikáció résztvevői élvezhették.
Nekünk a két napra maradt Ueki sensei és Bura sensei, ami nem panasz, csak tény.

Ezeknek a táboroknak mindig is fő céljuk a vizsgalehetőség Japánon kívüli megteremtése volt, amire most is kínosan vigyáztak.
A vizsgaanyag, az ahhoz szükséges alapok átismétlése és néhány kata került az étlapra.

Ueki sensei szokásosan az alapokkal, a gyakoribb állások, valamint a védések és támadó technikák gyakoroltatásával indította a tábort.A brüsszeli táboroknak sajátos hangulata van. Az átlagosan 3-400 résztvevő igazi halmazt alkot, aminek a matematikusok örülnének, viszont a hátsó sorokba szorulók, vagy oda jegyet váltók már kevésbé. Persze léteznek megfelelő edzésvezetési technikák, de azokat Brüsszelben most többnyire nem alkalmazták. Sem látványban, sem szövegben és annak fordításában nem tudták a szükséges színvonalat biztosítani - különböző okokból, ezekről később.

Az első edzés oroszlánrészét Ueki sensei tartotta.

Egy komoly Sanbon-zuki sorozattal kezdtünk, majd ezt követte az állások, egyszerű kéz és lábtechnikák átismételése. Ueki mester részletesen beszélt ezen technikákról, azok fontos részlet-kérdéseiről.
Új dolog nem volt, de mivel az ismétlés a tudás atyja, így remélhetjük, hogy mindenkinek hasznos volt az alaptechnikák átismétlése. Az edzés végén Bura mester vett át részletesen egy kombinációt.

Az első edzés hasonló körülmények között zajlott, mint a szombatiak. A magyarázat vagy edzés közben, vagy a terem elején, vagy egy pont köré gyűjtve a résztvevőket történt, ami a mindenkori első sornak kezelhető volt, azonban a nagy létszám miatt a résztvevők legalább 50 %-ának biztosan nem. Ueki mester még hallható volt, de Bura sensei legendásan szerény hangerőssége e nagy létszám mellett igazán "hatékony" volt. Ezzel párosult a fordítás nehézkessége, szóval elképzelhető, hogy voltak páran a résztvevők között, akik lehet, hogy csak a kiírásból tudták meg, hogy hol, milyen eseményen voltak.
Persze azoknak, akik először voltak egy ilyen eseményen, azoknak sok hasznos új információt adhatott - ezt tárgyilagosan el kell ismerni -, hiszen az nagyon fontos, hogy szervezetünk főinstruktora mit gondol fontosnak az egyes technikákkal kapcsolatban, hogy közelít azokhoz. Különösen hasznos ez azoknak, akik edzést tartanak, akik továbbadják tudásukat tanítványaiknak.A szombati nap a formagyakorlatoké volt.
Először a shitei-kata második csoportjára épült a délelőtti edzés, részleteiben átvéve a kiemelt, vagy fontos részleteket. Ami új volt, az a Bassai-Dai első mozdulata, osae-uke az eddigi morote uchi-uke helyett, Ueki shuseki shihan így magyarázta. Maga a mozdulat és persze az értelmezése sem változott, deai a technika és emiatt nem szabad oldalt előkészíteni.
Új végrehajtási módot mondott a kata végén lévő 2 sukui-uke előkészítésére (a blokkot magasra készítette elő, onnan indította - régebben csináltatták így is, majd jött egy kb. vállmagasságú előkészítés, most pedig a fej fölül). Természetesen, aki régóta karatézik, annak ez nem okoz gondot, még esetleg ráció is lehet benne, bár a bunkai-nál azt hiszem csak ellépéssel lenne igazolható. De mivel sokan eddig is így csinálták, ez fogja a jövőben a legkisebb zavart okozni.
A többi katában nem volt új elem, ez engem különösen megnyugtatott, mert mindig zavar, ha egy kialakított és dokumentált standard megváltozik. De persze az idő is megy, minden változik, és minden értelmes változtatás elfogadandó, üdvözölendő! Volt ilyenben már részünk.

A délutáni programban a Goju-shiho-sho és az Unsu szerepelt.
Az elsőt Ueki mester vezette, új elemet nem tartalmazott.

Az Unsu-t Bura mester tolmácsolásában gyakoroltuk. Sajnálatosan a mester hangja délutánra sem lett erősebb, nagyon sok magyarázatot kaptunk, amit sajnos nem nagyon hallottunk.
A kata egyes részéhez hívott csak segítséget. A végén a felugrást egy egészen új megközelítésben mutattatta meg. Az iránnyal nehéz volt megbarátkozni, de maga a megoldás is nagyon nehéznek tűnt (versenyen soha nem is láttuk, ami természetesen még nem jelenti azt, hogy nem egy helyes megközelítése a technikának).Ezalatt a bírói vizsgára készülő tekintélyes számú vizsgázó Ogura mester vezetésével birtokába vette a terem kb. 2/5-ét, ahol a bíráskodás fontos elemeit tekintették át.


Először a tesztanyagból a Sanbon Kumite gyakorlása volt a feladat, majd a Heian Shodan következett, kiemelt hangsúllyal az irányokra és az irányváltásokra.
Ezt a vezető bírói, majd a sarokbírói jelzések átvétele és gyakorlása követte. Új dolog nem volt, talán csak Jogai büntetés korábbi jelzésének az alkalmazását  érdemes kiemelni. (Köszönet a Hamari Jánosnak a rövid leírásért)Vasárnapra már csak a dan és kvalifikációs vizsgák maradtak.
A szép számú vizsgázó egy jelentős hányada nem örülhetett. Tőlünk öten vizsgáztak (ketten danra, hárman bírói kvalifikációs fokozatra).

A végén kiderült (kissé kalandosan - mert kata ismétlést hirdettek ki először részére) Benda Tibor (Nippon SE) sikeresen vizsgázott 6. danra, míg Hamari János (Kunmadarasi KK) Bírói B fokozatra.
Gratulálunk mindkét mesternek!

Elnézést mindenkitől, hogy ilyen rendhagyóra sikeredett a beszámoló, de azt hiszem kötelességem a tényeknél maradni, miközben nem szeretnék tiszteletlen sem lenni.
Bizonyos adottságokat kihasználva hosszabb idő óta Brüsszelben szervezik a JKA WF Europe technikai kurzusait. Az adottságok alapvetően nem rosszak, bár a legtöbb résztvevő nem élvezheti előnyeit (Eurovolleycenter). Az egy nagyterem nem igazán tökéletes 3-400 fő képzésére, hiszen a csoportbontás nehézkes, már amikor egyáltalán a szándékával találkozunk. Ilyen körülmények között speciális eszközökkel (hangosítás, kiemelt előadói dobogó), valamint a résztvevők egymás iránti nagyobb empátiájával lehetne csak színvonalas képzést tartani. Egyre inkább csak a nagyszámú vizsgázó érdekei kerülnek előtérbe, pedig jelentős azon karatékák száma is, akik a kurzus és a mesterek miatt jönnek el a táborba. Megérdemelnék ők is a nagyobb figyelmet.

 

Krepsz János
MJKAKSz főinstruktor