Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Beszámoló a CELJE GASSHUKU nemzetközi edzőtáborról
Beszámoló a CELJE GASSHUKU nemzetközi edzőtáborról
2019.06.12 14:56
Ruip Zsófia

CELJE GASSHUKU Nemzetközi Edzőtábor

2019.05.10-12 Celje, Szlovénia

 

A tábort idén is a JKA Szlovénia szervezete, Branko Gabrovec mester vezetésével.

Szövetségünkből 13-an a teljes táboron (Hamari János, Botos Zoltán, Horváth Gyula, Diós Gábor, Gulyás Mónika, Nagy Varjas László, Schneider László, Szabó Norbert, Nagy Lóránt, Prezenszki Éva, Éles András, Kovencz Gábor, Krepsz János, a Zanshin SE 6 karatésa pénteken és szombaton, míg Roland Heimgartner a tábor végére, a bukaresti tábor folytatásaként vett rész az edzéseken.

Idén a ’Celje Gasshuku 2019’-et 3 mester vezette, Hanzaki Yasuo (1962/7.dan), Nemoto Keisuke (1979/6.dan) és a Tanaka mestert követő korábbi celjei instruktor, Inokoshi Yusuke (1980).

Ez a beszámoló kicsit más lesz, mint a korábbiak. Kicsit több lesz a személyes benyomás, értékelés, és kevésbé aprólékos, inkább néhány fontosabb részletre koncentráló a közvetlen szakmai tapasztalat, elnézést előre is. Ezzel együtt remélem, át tud adni valamit abból az élményből, amit egy ilyen táboron való részvétel nyújtani tud. Ha még kedvet is tudna csinálni egy későbbi táboron való részvételhez, akkor lehetnék igazán elégedett.

Hanzaki mester a Taisho Egyetemre járt, Nagyon régóta a JKA HQ tagja. Ő viszonylag kevesebbet jár külföldre, de idén kitett magáért. Igazán színvonalasan, korábbi visszafogottságát félre téve, minden fontos dolgot érintve oktatott. Panaszunk nem lehet.

Nemoto sensei a Chiba Industrial Egyetemet végezte el és eredményei alapján lett a JKA HQ instruktora. (Édesapja is neves JKA mester, aki nagyjából Tanaka mester nyugdíjazásának idején vonult háttérbe)
Nemoto sensei igazi harcos, kiemelkedő eredményekkel. Hatszoros JKA Össz-Japán kumite bajnok (2010, 2012, 2013, 2015, 2016, 2018), és sok más értékes eredmény tulajdonosa.

Inokoshi sensei a Komazawa Egyetemen tanult (hasonlóan, mint Oishi, Izumiya, Kobayashi és Kurihara mesterek). Évekig rendszeresen segítette a szlovén JKA szövetséget. Sajnos a 2014-es JKA VB-re, a Funakoshi Gichin Kupára való felkészülés és az ottani szereplés olyan szintű térdsérülést okozott nála, hogy a gyógyulás érdekében abba kellett hagynia a hivatalos instruktorságot, és a gyógyulását egy nyugodtabb élet, a családi vállalkozáshoz való csatlakozás és a családalapítás segítette.
Bár nem az ’érdekes’ a legjobb kifejezés az akkori történésekre, de abban az időszakban szintén komoly sérüléssel állt fel a JKA VB küzdelmeire Nemoto sensei és Chubachi sensei is. Furcsa volt látni, hogy a japán csapat fele sérülten, sokszor sántikálva, de mindenképpen mozgásukban korlátozva küzdöttek. Viszont igazi példát adtak küzdeni tudásból, koncentrációból. Talán keveset megérthettünk az igazi, az ippon shobuhoz szükséges spiritből, hozzáállásból. Ez is nagy élmény és tanulság volt.

Viszont tiszta szívvel állítom, hogy Inokoshi mester gyógyulása sikeres volt, edzéstartása letisztult, és ha lehet, még értékesebb lett, és nagy élvezettel, igen magas színvonalon mutatta be a gyakorlatokat.

Az edzésprogramban közös és a 3 mester egyidejű foglalkoztatásával tartott edzések váltogatták egymást. Most elsősorban a magasabb fokozatúaknak tartott edzésekről olvashattok.

Pénteken Inokoshi mesterrel a Heian Yondan, és annak fontosabb részleteinek aprólékos gyakorlásával kezdtünk (lassú mozdulat, tartó láb használata, írányváltás, yoko-geri-keage, Tate-uraken-uchi, jodan-mae-geri, kakiwake-uke, morote-uchi-uke, …).

Nemoto sensei instruálásával a Bassai Sho katát vettük át részleteiben. Most csak ami érdekes, új volt, az az utolsó 2 mozdulat, mert azt másképpen csináltuk. Nem volt nagashi-uke, igaz a blokk a régi (chudan tsukami-uke ). Hiába volt nekem új, megegyezik a könyv szerinti kata standard-al. Úgy tűnik, el kell ismernem a korábbi hiányosságomat. A régebben használt változat inkább a bunkai változatra épült. Azért meg kell jegyezni, hogy azt sem magunktól találtuk ki, de igazság az is, hogy csak most ellenőriztem le a JKA kata standard-ban.

Hanzaki mester irányításával pedig a Kanku Sho katát vettük át mozdulatról mozdulatra. Érdekesen mutatta az első egyenesben lévő oizuki > zenwan hineri kombinácót, figyelemre méltó volt a 27. és 28. mozdulat, ahol a Bo-oshikomi utáni kéztartás kicsit változott (a bot-tartástól szabadabb változatot használnak).

 

Szombaton Hanzaki mesterrel, és kihonozással ’ébredtünk’ fel. Egyenes ütéseket (tsuki) gyakoroltunk helyben, lépésben és kombinációban (sanbon-zuki kbd-ban). Ez utóbbinál felhívta a figyelmet a helyes csípő munkára, hogy hol, melyik oldalon történik az erőteljesebb feszítés (’zárás’) – hikite oldal -, és melyik oldal, ami közvetlenül segíti az ütést – nyilvánvalóan ez az ütés felőli csípő feladata.
Ez egyben átvezetett a Tekki Nidan katára, melyet fontosabb részleteiben párban is gyakoroltunk.

Egy megjegyzést engedjetek itt meg, semmiképpen nem tiszteletlenség (már a megjegyzés ténye).
A korábbi években is mindig korrekt edzéseket kaptunk Hanzaki mestertől is, de most gyakorlatilag minden fontos, apró részletre is kitért, azt hiszem ő is szintet lépett és ez még értékesebbé tette a részvételt.

Inokoshi mester következett a helyes csípőhasználatra koncentráló kihon résszel, majd a Wankan katával folytattuk. Átvettük a fontosabb elemeit, a már a Niju Shiho katából ismert speciális blokkot, az azt követő, a tartó láb használatára építő lassú mozgással végrehajtott tateshuto-chudanuke blokkot, de emlékezetes marad a minden kétséget kizáróan chudan-gedan magasságra végrehajtott yama-zukis befejezés, annak bemutatása is – amihez a kata egyetlen kiai-ja, illetve az ehhez elengedhetetlen mély fudo-dachi párosult. 

Hanzaki mester következett helyben végrehajtott kihon technikákkal, a vizsgaanyagból kiemelt kombinációkkal, kéz-, majd lábtechnikákkal. A következő részben a szabad kumite közbeni, a chudan és a jodan magasságot is egyidőben biztosító védést gyakoroltuk.

Nemoto sensei a Kihon Ippon Kumite speciális formájával örvendeztetett meg bennünket.

Először kaeshi ippon kumite gyakorlás volt, majd a yori-ashi használatára helyeztük a hangsúlyt, majd végül a már jelzett kihon kumite következett, ahol kirikashi-val, lábcserével kellett az ellentámadásokat végrehajtani.
Ez a tábor egyik kiemelkedő része volt számomra a kapott élmény miatt. Gyorsasága, hihetetlen, ellenállást nem tűrő ellentámadása a kime olyan prezentációja volt, ami a többi mestertől nem csak alkatában különböztette meg. Természetesen alkata miatt is különösen alkalmas az ellenállhatatlan kime bemutatására, ami ebben a formában egészen biztosan mástól így nem látható. Az erőt, az energiát, másképpen sugározza, mint a Kurihara mester által végrehajtott technikák. Mindkettő elsöprő, kétséget nem hagyó megsemmisítő erőt sugalló látvány, élmény, mégis mindkettő más. Teljesen egyéni, igazi példák arra, hogy többféle, az adottságok által is befolyásolt lehetőség van az igazi karate, az igazi ippon shobu karate gyakorlására. Jó lenne egyszer ezt a ’feladott’ labdát – akár csak kicsit erőtlenebbül -, de lecsapnunk, nekünk ’halandó karatésoknak’. Dolgozzunk rajta!

Hanzaki mesterrel a Niju-shiho katát gyakoroltuk, kiemelve minden fontos elemet, az egyes blokkok helyes végrehajtását. Beszéltünk a 16. számolásnál lévő alternatív megoldásokról (gedan/jodan teisho-zuki, illetve jodan/gedan yama-zuki). Egyszóval kétség nem maradt a végére.
Változatosság kedvéért, a katát több irányban is megcsináltuk.

A záró napon Inokoshi sensei kumite támadási lehetőségeket mutatott.
Párban ashi-barai, mawashi-geri chudan és ura-mawashi-geri jodan gyakorlása volt.

Majd többféle lépésfajta (yori-ashi – együtt mozog a két láb, yori-ashi – lépésnyújtással előre csúszás, lépés és ezek kombinációi, illetve gyakorlásuk készítette elő a konkrét támadások végrehajtását. Inokoshi sensei nagyon érzékletesen mutatta be a szükséges energiát, sebességet, a kizami-zuki utáni ’ütközést’, ill. az azt követő távolság-bontást.

Volt még Jion és Sochin gyakorlás is, ami teljessé tette a hétvégi programot.

Életemben minden tábort élveztem, mindenhol tanultam, vagy akár csak a figyelmemet sikerült sok dologban ébren tartani, de ez biztosan az emlékezetes táborok közé tartozik majd.

Ugyancsak kellemes volt a társaság is, amit a szombati, a Celia Hotelben ’megtartott’ edzés-levezető ’extra tréning’ és a bankett is igazolt.
 

Ezen a hétvégén volt egy másik esemény is, ami a román JKA szervezésében Bukarestben volt.
Naka Tatsuya és Kurihara Kazuaki mesterek tartották, ezúttal nem Brassóban, hanem új helyszínen.
Szövetségünkből Hajnalné Schneider Zsuzsanna, Hajnal Miklós és Sándor Zoltán volt résztvevő.
A tábor első napjait itt teljesítette Roland Heimgartner, aki innen érkezett Celjébe.
Kiváló tábor volt az is, sajnálatos, hogy az utóbbi időben semmi koordináció nincs, és ugyan a Gasshukuk egymást érik Európában, de az időpontegyezések hiánya nagyon is zavaró tud lenni.

 

Végül egy hónap választ el bennünket a ’Hungarian Gasshuku 2019’ nemzetközi edzőtábortól, amit idén is Kurihara Kazuaki és Shiina Mai sensei vezet.
Gyertek minél többen! Tanulni, gyakorolni, akár csak ismételni hasznos dolgokat MINDIG ÉRDEMES!

Budapest, 2019.06.11.

krepszj