Magyar JKA Karate Szövetség

Magyar JKA Karate Szövetség

Beszámoló a 2019. évi JKA Jointcamp Spring-ről
Beszámoló a 2019. évi JKA Jointcamp Spring-ről
2019.04.28 09:46
Ruip Zsófia

Beszámoló „JKA JTC Spring 2019” eseményről


Tokióban, 2019. 04. 11 – 14. között került megrendezésre a JKA – HQ „JKA JTC Spring 2019” edzőtábora, szakmai képzése. A közzétett statisztika szerint összesen 432 résztvevője (224 fő Japánból, 198 a tagországokból) volt az eseménynek. Ez lényegesen több, mint a 2018 év októberében tartott eseményen résztvevők száma. Már tizenhetedik alkalommal vettem részt az ilyen képzéseken. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezek az események tartalmukban mindig jól felépítettek és az egyes foglalkozások egymásra épülnek, oktatás technikailag kiválóan alkalmazott módszerekkel vannak megtartva, függetlenül attól, hogy melyik mester tartja az éppen aktuális edzést, oktatást. Ez egyértelműen arra utal, hogy a JKA-HQ Instruktorai nagyon pontosan és összehangoltan végzik teendőiket, munkájukat, edzéseiket, gyakorlásaikat, de természetesen az egyéniségük is megmarad, ezzel változatosan jó hangulatú foglalkozásokban lehet része a karatékáknak. Az események rövid leírását időrendi sorrendbe szedtem. A résztvevők 5 „osztályba” voltak besorolva, övfokozat szerint és mindenki csak a saját csoportjában edzhetett (ismét volt 1-2 ügyeskedő, de próbálkozásuk sikertelen maradt, kiszűrték őket). A másik csoportok edzését még megnézni sem volt szabad.


Április 11. csütörtök:
- A megnyitó ünnepségen Kusahara Katsuhide Elnök úr és Ueki Masaaki Főinstruktor úr mondott rövid beszédet, majd ezt követően hivatalosan adták át Ueki Mesternek a 10. Dan fokozatot igazoló okiratot. Oishi Takeshi Főinstruktor helyettes 9. Dan fokozatra való előrelépését jelentették be, majd ünnepélyesen több mester, instruktor is magasabb (8. Dan fokozatot) kapott – többek között Ogura Yasunori, Kurasako Kenro, Inoue (Argentína), Machida (Brazília), Aoki (Spanyolország) mesterek.
- Az elhangzott beszédben megerősítették, hogy a „JKA Karate” egységes, a Kihon – Kata – Kumite összhangban történő gyakorlása által, egész rendszert képez. Nem sport, hanem a karaktert, személyiséget fejlesztő elhivatottság!
- Bemutattak egy új, fiatal instruktor hallgató leányt – akitől ezúton kérek elnézést, mert nevét nem értettem – akit később a záró edzésünkön volt szerencsém látni dolgozni (hát mit mondjak, van benne dinamit).
1. Edzés: Shiina mester vezette a gyakorlást és a Jion kata volt napirenden. Az edzés elején Shiina mester nem törődve az éltesebb korúakkal sem, bő negyedórás „tempós” kihont vezényelt le, majd ezek után enyhült meg kicsit irányunkba. Igen gazdagon alkalmazott hasznos rávezető gyakorlatokat, kiemelte a típushibákat. A Jion-ról elmondta, hogy ez egyesíti magában a 15 kata (Jugo) mondanivalóját, mozgásvilágát. A csípőhasználatot tekintve párhuzamot vont a Jion és a Tekki shodan között.
Ezek után Imura mester a Meikyo kata részletes és alapos elemzésének lehettünk részesei. Rengeteget javította a „hikitéket”, különös gondot fordított az 1., 7. – 15., 8. – 16., és a 24. mozdulatokra. A „sankaku tobi” elemet párban is elemeztük. Külön felhívta a kata-k befejező mozdulatát követő korrekt befejezésre.
2. Edzés: Oishi mester vezette a gyakorlást – segítője jó ismerősünk Kurihara mester volt – és kumite elemzések volt a tanulandó anyag. Bemutatásra került, hogy mi a különbség a „randori / jiyu / shiai kumite” között. Sokkal nagyobb a különbség ezek között az itthon megszokottnál, érdemes lenne nálunk is helyre tenni a dolgokat. Lépésről – lépésre lettek összerakva a kiválasztott elemek, először partneren a helyes támadás végrehajtása, helyben, mozgásban, majd bekapcsolódott a védekezés is, majd a különböző időzítések kerültek terítékre, úgy, hogy vagy a támadó- vagy a védekező szerep legyen eredményes. Kiemelt szerepet kapott a „zanshin”, a távolság, az időzítés, az egyensúly és kombinációknál a szünetmentes végrehajtás. A sport és a „budo” közötti különbség folyamatosan végig kísérte az előadást.
3. Edzés: Naka mester „kihon – kumite” edzésének lehettünk részesei. Naka mestertől igen kombinatív gyakorlatsorokat kaptunk, a csípő szerepe most érdekes módon nem annyira a forgatáson alapult, hanem a csípő ízületet mozgató izomcsoportok helyes feszítését hangsúlyozta és ezt szemléltette praktikus gyakorlatokkal. Majd egy érdekes védekezői magatartásformával próbált megismertetni minket, amellyel ( ha jól sikerül végrehajtani ) meg lehet törni a támadás folyamatosságát.
Inkább kevesebb, mint több sikerrel oldottuk meg, hiába  ezt is gyakorolni kell.
4. Edzés: Naka mester a Sochin kata-t vette górcső alá. Egy „kiba dachiban” történő haladásban rávezető gyakorlatot alkalmazott, majd a „Taikyoku shodant és a Tekki shodant hívta segítségül” azért, hogy a csípő megfelelő intenzitással legyen használva a végrehajtás során. Nagy hangsúlyt kapott az élesen előre irányuló mozgás, és a lassú részekre különösen nagy gondot fordított. A 31. mozdulatnál említette, hogy nagyon nehéz jól végrehajtani, igen alapos felkészültséget igényel.
5. Edzés: Ueki mester igen alapos kihon edzést vezetett fel. Először egy „tartalmas mae geri” oktatást kaptunk bemelegítés gyanánt, majd az állások és haladások (tachi kata – unsoku) következtek, utána egy változatos, rengeteg (majd az összes) kéztechnikát alkalmazó gyakorlatok következtek. Igen sűrűn szólított ki embereket, hasonlóan a mindannyiunk által iskolás korunkból ismert feleltetős módszerrel, hogy mutassák be vagy mondják el az éppen gyakorolt technikát. Nagyon tömören, igen hatékonyan mindig éreztette az elsődleges és fő szempontokat, a lényeget ragadta meg, nem veszett el a részletekben.
6. Edzés: Izumiya mester a versenybírói ismereteket vezette fel. Érdekes módon most nem volt szabályismertető, hanem szinte rögtön négy csoportra lettünk osztva (Judge A – B – C – D) minősítés szerint. A gyakorláshoz jól felkészült egyetemisták szolgáltatták a kata és kumite mérkőzéseket. Az „A” minősítésnek Imura mester irányította a gyakorlást, de Ueki és Oishi mesterek is itt foglaltak helyet és kritikusan szemlélték jó- vagy kevésbé jó tudásunkat. Mindenkinek sorra kellet kerülni. Aki hibázott rögtön megkapta a kritikát. Érdekesség, hogy a Budo passba be kellet íratnunk külön, hogy részt vettünk ezen a képzésen. (?)
7. Edzés: Naka mesterrel találkozhattunk ismét és a Gojushiho-sho kata volt a tanulandó anyag. Külön elemzés alá került a „kokutsu dachi – kakiwake uke” mozdulat, majd a Tekki shodan kata elemei közül a kétkezes részek kerültek elemzésre, mivel ezek hasonlóak mint a Gojushiho-sho elemei. Kiemelte, hogy mindkét kéznek egyformán aktívnak kell lennie, ennek hiányát több gyakorlattal bizonyította is. Rokonságot vont a lassú részeknél a Sochin kata-val.
8. Edzés: Taniyama mester tartotta az utolsó edzést, amelyek általában egy összefoglalást képeznek a heti anyagból. Igen tartalmas Kumite (majd az edzés végén egy ismétlő katázás) edzést tartott, ezzel bizonyítva többszörös kumite bajnoki győzelmeinek hátterét. Két instruktor hallgatóval (ebből az egyik a beszámoló elején említett lány hallgató volt, a másik Osato Ryota mester volt – szerencsémre vele többször sikerült gyakorolnom mivel Ő lett a gyakorló társam, ez külön plusz élményt jelentett részemre) szemléltette a gyakorlatokat, nem kegyelmezve nekik. Erről csak annyit tudok mondani, hogy kíméletlen – de mégsem durva és agresszív – volt velük szemben addig, amíg nem hajtották végre jól a gyakorlatokat (csodaszépen dolgoztak és mindenre csak egy reakciójuk volt – OSS!). A fő vonalat a hátsó lábról való intenzív előrehaladás, előrelökődés adta, majd ugyanúgy az erre a lábra való visszaérkezés volt. A mozdulatokat nem csak az általában megszokott vívókra jellemző kitöréses mozgás-, hanem a teljes testtel való előremozdulás, akár az ellenfélnek való nekiütközés jellemezte.
Ezek után a záró ceremóniára került sor, ahol átadták a különböző vizsgákat eredményesen teljesítők részére az igazoló dokumentumokat. A kvalifikációs fokozatra vizsgázók – főleg a B és A fokozatra igyekvők – közül igen kevesen örülhettek. Ugyan ez volt a helyzet a Dan vizsgáknál is, 6. Dan fokozatra mindösszesen két fő tett eredményes vizsgát, míg 7. Dan fokozatra nem volt sikeres vizsga. Összefoglalva, ismét nagy élményt és hasznos ismeretket nyújtottak az edzések, úgy gondolom, hogy lépésről – lépésre érdemes beépíteni a látottakat, hallottakat a napi edzésmunkába. Köszönöm szépen a Magyar JKA Karate Szövetség felé, hogy regisztrációm adminisztratív részében segítettek és ismét köszönöm a sok Kedves Támogatást, amelyek lehetővé teszik, hogy folyamatosan részt tudok venni a képzéseken. Kérdés esetén szívesen állok rendelkezésre!


2019-04-25


Kiváló tisztelettel:
Schneider László
押忍